Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2013 Cuma

Altın Tapınak

Altın Tapınak: Bu tapinak muhtesem bir yerleskede bulunuyor ve çevresinde dev mavi bir havuz

 var: Kutsal havuz. Iki katli bu altin tapinaktaki huzur dolu, ilginç ritüelleri de kaçirmayin. Hindistan'a gittiginizde Altin Tapinak'i da kesinlikle görmelisiniz.



Hindistan, gerçek anlamıyla bir dinler ülkesi. Ona bu özelliği kazandıran ise birçok din ve mezhepten olan insanın yüzyıllardır bu topraklarda iç içe yaşıyor olması. Hint kültürünün bu renkliliğini, hem inanan hem de dinden uzak olan insanlar oluşturuyor.

Renkler, kültürler ve gelenekler ülkesi Hindistan'in Pencap eyaletinin başkenti Amritsar'da bulunan Altın Tapınak bölgesi ise dünya genelinde 23 milyon civarındaki Sikh için oldukça önemli kutsal bir mekân.

Tapınağa girmeden önce;

    Ayakkabıların emanete teslim edilmesi zorunludur. Çıplak ayakla bir süre yürüdükten sonra tapınağın girişinde devamlı su akıntısı olan bir yerden geçerken ayaklar ister istemez yıkanacak ve temizlenecektir.
    Kadın - erkek herkesin başını örtmesi zorunlu kılınmıştır.

Sikh dininin emirleri gereği yanınızda sigara, pipo veya tütün içeren herhangi bir şey varsa bunları dışarıda bırakmanız gerekecektir.

Altın Tapınak’ta yer alan havuzun etrafı, beyaz mermerlerle çevrelenmiştir. Bu mermer blokların yapımı için bağışlanan çeşitli metal 1 Rupilerin ve 50 Paisa’lık paraların, bağışta bulunan kişinin ismini de içeren bir kitabe ile birlikte bu mermer blokların içine gömülmüş olduğunu görmek; sizi oldukça şaşırtacaktır.

Tapınak merdivenlerini inmeye başladığınızda, hoparlörlerden yükselen ilahiler sizi hemen etkisi altına alacaktır. Burada Sikh dininin kutsal kitabı olan Granth Sahib 24 saat süreyle kesintisiz olarak okunmaktadır. Önemli törenler sırasında kutsal kitabın orijinali çıkartılarak okunur. Altın varaklarla süslenmiş büyük sayfalardan oluşan bu kitap, oldukça büyüleyici görüntüsüyle herkesi kendisine âdeta hayran bırakır.

Tapınağın ikinci katına çıkıldığında balkondan, girişteki ana hol oldukça güzel görünür. Burada oturabilir ve bir süre bu eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. İsterseniz, ilahiler eşliğinde meditasyon da yapabilirsiniz. Şehrin tüm karmaşıklığından, yoruculuğundan uzaklaşmak ve kendinizi dinlemek; size kendinizi çok iyi hissettirecektir.

En son uğramanız gereken yer ise herkese ücretsiz ve her gelene her an yetecek miktarda yemek verilen mutfaktır. Mutfağın yemekhane kısmında çelik bir tepsi, bardak ve kaşık aldıktan sonra asıl yemekhanenin bulunduğu bölüme çıkarsınız. Ziyaretçiler büyük bir salonun içinde, yere sıra sıra serilen halılarda bağdaş kurarak otururlar ve servisin gelmesini beklerler. Her şeyin sistematik ve basit bir biçimde ilerlemesi, size oldukça ilginç gelecektir.

Altın Tapınak'ta her şeyin gönüllüler tarafından yapılıyor olması, tapınağın en etkileyici âdetlerinden. Yemeklerin hazırlanması, tapınak içinde insanlara su ikram edilmesi, tapınağın temizlenmesi; hep yardımlaşmayla yapılıyor. Tapınağın oldukça temiz olması, dışarıdan gelenleri büyülüyor.

Ne yenir, ne içilir?

Hindistan'da menüler ağırlıklı olarak vejetaryen biçimde hazırlanır. Tandoori, Biryani, Thali, Samosa, Çapati, Parata, Dhaba, Bhojanalya, Puri, Dhal deneyebileceğiniz farklı Hindistan yemeklerinden sadece bazıları. Unutmayın ki Hindistan bol bol tropik meyve yetiştirilen bir ülke.

Muz, hindistan cevizi, papai, ananas ve mangodan oluşan kokteyller hoşunuza gidecektir. Bunların yanında Hindistan'ın karakteristik içeceği sütlü çaya her yerde rastlamak mümkün, ayrıca yoğurtla yapılan meyve karışımlı lassi ve diğer meyve suyu kokteylleri de damaklarda güzel tat bırakacak diğer alternatiflerden.

Nerede kalınır?

Tavsiye edilebilecek en güzel ve güvenli konaklama, Altın Tapınak çevresinde bulunan ve Sikh'ler tarafından yönetilen ücretsiz guest house'larda kalmaktır. Üç günle sınırlı konaklama içinde üç öğün yemek ve ortak banyo mekânları da mevcut.

Nasıl gidilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder