Bu Blogda Ara

26 Temmuz 2013 Cuma

Bali Adası

Uçuş süresi : 13 saat
 Yüzölçümü : 5561 kilometrekare 
Para birimi : Endonezya Rupiahı
Resmi dil : Bahaya Endonezya'cadır. Ancak İngilizce genellikle bilinir
Saat farkı : Lütfen saatlerinizi 5 saat ileri alın.
Sıcaklık : Kasım- Mayıs arasında olan yaz aylarında sıcaklık ortalama 27-35 C Kışın ise sıcaklık 18-25 C arasındadır. Her mevsim yağmur görülür .
Nüfus : Yaklaşık 2 milyon 900 bin
Vize : Endonezya Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Ancak ülke girişinde 6 ay geçerli olan pasaportunuz ve gidiş dönüş uçak biletinizi göstermeniz yeterli oluyor.
 Bali adası Endonezya'ya bağlı olan 15.000 adadan sadece bir tanesidir. Doğası, mükemmel plajları, gezilip görülecek, yaşanacak ve yeni şeyler keşfedilebilecek bir ada.



Bali Adası, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle gelişmiş, büyümüş fakat özünden, geleneklerinden, göreneklerinden ve inançlarından ödün vermemiş bir şehirdir. Bali Adalarının her sokağında, caddesinde görebileceğiniz tapınaklar, heykel atölyeleri, binalar, yaşam tarzları ile bir kültür mozaiğini gözler önüne seren bir yerdir.
 NEREYİ GEZSEK?
Bali Adası'nda tapınakları gezebilir, alışveriş yapabilir, mükemmel doğal güzelliklerini, yanardağları keşfedebilir ve tabii ki de mükemmel beyaz kumsallarında, masmavi denizinde dilediğiniz gibi keyif yapabilir, spor aktivitelerinde bulunabilirsiniz. Ve bütün bunları Bali'de bulunan farklı bölgelerde gerçekleştirebilirsiniz.
Gunung Agung: Gunung Agung dağının, bundan 41 yıl önce yaşanan bir patlamada yaklaşık olarak 2.000 kişinin ölümüne neden olduğu söylenmektedir. 3 bin 142 metre yüksekliğinde olan bu etkin yanardağ, günümüzde Bali Adası'nın tablo gibi önünüze serilen manzarası seyretmek için, ziyaretçilerin gözdesi olan bir yerdir. Ayrıca macera tutkunları tırmanış, trekking gibi etkinlikler için Gunung Agung dağını tercih etmektedirler. Dağa tırmanmadan önce, Gunung Agung Dağı'nın eteklerinde bulunan, Bali adalarının en kutsal sayılan Pura Besakih Tapınağı'nı da ziyaret etmeyi unutmayın.
Pura Besakih Tapınağı: 11. yüzyılda inşa edilmiş olan bu tapınak Bali'de bulunan en önemli tapınaklardan biridir. "Ana tapınak" olarak değerlendiren Pura Besakih tapınağının içini gezmek yasak, ancak siyah beyaz ve kırmızı renklerinin hakim olduğu dış görünüş ile görülmeye değer.

Kuta bölgesi
Bali'de eğlence ya da güzel plaj denildiğinde akla gelen ilk yer Kuta Bölgesi'dir. Adanın kuzeyinde bulunan bu bölgeye özel olan bir diğer özellik ise "Bali Masajıdır". Aslında bu özel tekniklerle yapılan masajı Bali Adası'nın her bölgesinde bulmak mümkündür ancak Kuta Bölgesi bu özelliği ile anılmaktadır. Kendinizi güzel bir hediye vermek isterseniz; aromatik yağlar, kokulu mumlar eşliğinde yapılan Bali Masajı eşliğinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Masajın yanında Ada'nın özel meyvelerinden yapılan, buz gibi meyveli bir kokteyl ve ardından, masmavi deniz suyuna bırakın kendinizi... tatilde kendinize bundan güzel hediye verebilir misiniz?

Ubud Bölgesi
Bu bölge genel olarak sanata, sanatçıya düşkünlüğü ile Bali Adası'nın sanat merkezi olarak adlandırması ile ünlüdür. Bir çok galeriyi ve hepsi birer sanat eseri değeri taşıyan tapınaklarını gezebilirsiniz. Ubud kasabasında mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer ise "Maymunlar Ormanıdır."

Maymunlar Ormanı'nda lüks bir tatil adına arayabileceğiniz bir çok şeyi bulabilirsiniz. Lüks oteller, mağazalar ve egzotik Bali yemeklerinin tadına bakabileceğiniz restoranlar ile Bali Adası'nda görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

NE YESEK?


Bali'de pirincin dışında en önemli yiyecek ise taze meyvelerdir. Egzotik meyvelerin çok olması nedeni ile pirinçten sonra ikinci sırayı taze meyveler alır.

Bali Adaları yemek kültürü olarak Endonezya'ya benzetilse de, yemeklerinin içine katıkları değişik sosları ve zencefil köklerini çok fazla kullanmaları sayesinde Endonezya mutfağından ayrılırlar.

Özellikle "Balinese Spice Mix" adı verilen 13 baharatın karışımı olan, yabani zencefil sadece Bali Adalarında bulunduğu için değişik aromatik tatlarla bezenmiş olan Bali yemeklerini başka bir yerde bulabilme imkanınız yoktur. Ayrıca Bali'de değişik bitkilerden yapılan yemeklerin tadına bakabilirsiniz, özellikle yemeklerde muz yaprağı gibi değişik tatlar kullanılır.

Genel anlamda mutfak kültürlerine bakıldığında Bali yemekleri alışık olduğunuz yemeklerle aşağı yukarı aynı gibi görünebilir. En belirgin benzerlik, etli yemekleri kebap tarzında yapılıyor olmasıdır. Ancak bu benzerlik sadece şekilsel bir benzerliğin dışında bir şey değildir. Tadına baktığınızda çok değişik bir lezzetle karşı karşıya kaldığınızı anlayacaksınız.

Soslarla yapılmış olan egzotik Bali yemeklerini beğenmemeniz halinde, Kuta plajı ve Maymunlar Ormanı çevresinde bulabileceğiniz restoranlarda damak tadınıza uygun, alışık olduğunuz lezzetlerde yemekleri bulabilirsiniz.
nasi goreng
Bali Adası'nın olmazsa olmazı pirinçtir. Ada'da her yere görsel bir zenginlik katan pirinç tarlalarının görüntüsü kadar, her yemekte sofralardan eksik olmamasıyla da size ayrı bir şölen sunacaktır. Pirinçten birçok değişik yemek yapılan Bali Adalarında "nasi goreng" yani kızarmış pirinç anlamına gelen bu yemek Bali halkının ulusal yemeğidir. Değişik ve özel pişirme tarzlarıyla "tanrının armağanı" olarak nitelendirdikleri yiyeceklere gerekli ve yeterli özeni göstermeye oldukça dikkat ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder